maandag 24 september 2012

Lef


Het wemelt de afgelopen periode van de ideeën voor een betere overheid. Er kan met relatief weinig inspanning 9 miljard worden bespaard, aldus een denktank die opereert onder de naam ‘20x20’. Stop met allerlei absurde veiligheidsmaatregelen, aldus hoogleraar Ira Helsloot vorige week in de Volkskrant. Het levert miljarden op terwijl Nederland net zo veilig blijft.
Handreikingen naar de politiek te over. Een lange reeks onderzoeken en aanbevelingen trekt voorbij. De overheid verspilt nog altijd veel geld, dat kan allemaal veel efficiënter en effectiever. 

Ideeën
Aan ideeën geen gebrek. En dat is bemoedigend. Vrijwel iedere Nederlander heeft een 'paarse krokodil' voorbeeld, of het nu om bedrijven, gemeenten, zorginstellingen, scholen, provincies of ministeries gaat. Ieder heeft er een mening over, velen hebben de oplossing. Nee, aan ideeën geen gebrek dus. Nederland kan zoveel beter, Wouter Bos zei het jaren geleden al. En toch hebben we het idee dat dat nog voor geen meter opschiet. Logisch. Waar het nog aan ontbreekt is een klimaat om ideeën om te zetten in resultaat.

Structuur helpt, niet meer dan dat
Neem één van de voorbeelden van de ‘20x20' groep. Minder, veel minder instanties voor de jeugdhulp. Een structuuroplossing die op het oog heel logisch lijkt. Minder schakels, minder verkokering, meer efficiency. Het is echter al vaker gezegd, er is meer nodig dan puur een wijziging van de structuur. Belangrijker is hoe mensen binnen die structuur (samen)werken. Een nieuw ontwerp van een organisatie of een netwerk van organisaties, het gaat zeker helpen. Het gaat echter niet het beoogde resultaat, in dit geval 9 miljard, opleveren. Wat dan wel?

Durf te veranderen
Lef. Dat is wat er nodig is om al die ideeën nu eens om te zetten in realiteit. Bestuurders en managers die zelf kiezen voor verbetering. Die ruimte durven geven aan medewerkers met ideeën. Die worden gesteund door hun eigen achterban of hun bazen. Die volhouden als het even moeilijk wordt. Juist bij de overheid. Het vraagt wel om kennis van de inhoud van het werk. Natuurlijk, besturen of leidinggeven is een discipline, een competentie die je moet blijven ontwikkelen. Echt effectief word je pas als je het weet te combineren met een heldere visie op de inhoud van het werk.

Begin vandaag
Waar te beginnen? Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden, het één na beste moment is toch echt nu. Begin dus, zo snel mogelijk. Stel jezelf een doel voor verbetering. Begin zelf. Kijk wat er beter kan in je eigen afdeling en durf te verbeteren. Gewoon, omdat het kan. Er zijn ideeën genoeg. En omdat het moet. Vandaag nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten