maandag 17 maart 2014

Stemverklaring - Wat is in Leiden een stem vóór de sport?

Als je de sport in Leiden een warm hart toe draagt, welke partij behartigt dan het beste jouw belang? Ofwel, op welke partij stem je woensdag als sport prioriteit heeft? Na de bestudering van de verkiezingsprogramma’s en de huidige situatie op het gebied van sport in de Sleutelstad kom ik tot een stemadvies. Lees maar mee.

93% van de gemeenten geeft aan te bezuinigen op sport als gevolg van de recessie. Dat doen zij door hogere tarieven voor gebruik van de accommodaties, minder subsidies en minder renovatie en onderhoud.
En wat doet Leiden na 19 maart? Uit het partijoverzicht in het Leidsch Dagblad van afgelopen zaterdag viel over sport zeer weinig af te leiden. Dat was reden voor Jeroen Straathof om de vraag dan maar op Twitter te stellen.
VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen met een reactie. Los van de politieke retoriek bleken deze partijen behoorlijk eensgezind. Er wordt niet op sport bezuinigd en we houden ons aan het beleid en het geld dat in de sportnota van 2012 is vastgesteld.

Inhaalslag
Dat klinkt relatief positief. Leiden houdt vast aan de nullijn als het om sport gaat, er komen geen bezuinigingen. Maar voor de echte sportliefhebber loont het om een slag dieper te gaan.
En dus heb ik de sportnota van 2012 er nog maar eens bij gepakt. Voldoende en kwalitatief goede sportvoorzieningen, sterke verenigingen en 75% van de Leidenaars sport of beweegt in 2016. Dat zijn de speerpunten van de nota. Het eerste punt is gezien de jarenlange veronachtzaming van sportaccommodaties in deze stad het meest belangrijk omdat het om investeringen vraagt, in de periode 2013-2025 ruim 34 miljoen euro. Tweederde van dat geld gaat naar de vervanging van de 30 jaar oude Vijf Mei hal inclusief zwembad en het opknappen van de verouderde ijsbaan.



Zoekopdracht 'sport' in de programma's
De lijn van de nota is duidelijk. Herstellen wat er in alle jaren daarvoor is nagelaten en vanuit die basis meer Leidenaren aan het sporten of bewegen krijgen. Tijd om de verkiezingsprogramma’s van de partijen door te spitten op dit thema. Een eenvoudige zoekopdracht op het woord ‘sport’ geeft het volgende beeld:

Partij
Aantal malen ‘sport’ in programma
D66
82
CDA
36
SP
26
GroenLinks
22
PvdA
19
VVD
14
CU
13
SLO
11
Leefbaar
7
Partij vd Dieren
3

Er is één duidelijke uitschieter. Op basis van het aantal vermeldingen concludeer ik dat sport in de aanloop naar het verkiezingsprogramma bij D66 in ieder geval de meeste aandacht heeft gekregen ten opzichte van andere partijen. Als er al een partij aanspraak zou willen maken op de geuzennaam ‘Sportpartij van Leiden’ dan zijn het de Democraten. Uiteindelijk kwam de sportnota ook tot stand onder één van hun wethouders.
Inhoudelijk zijn de partijen, geheel in lijn met de reacties op Twitter, vrij eensgezind als het op sport aankomt. Er zijn wat verschillen van mening over ondersteuning van topsport door de gemeente (VVD en CU tegen, PvdA voor), de PvdA wil het schoolzwemmen weer invoeren en GroenLinks ziet wel iets in een sportmakelaar om belangen van verenigingen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Maar op de grote lijnen van de sportnota vinden alle partijen elkaar wel.

Stemadvies als je om sport geeft
Wat betekent dat nu voor de kiezer? Welk stemadvies zou ik geven als je om sport in Leiden geeft?
Sport wordt voor burgers de komende jaren duurder. Sportaanbieders als verenigingen, commerciële sportcentra en zwembaden staan onder financiële druk. De gemeente gaat dat niet compenseren, de rekening komt dus in toenemende mate bij de gebruiker te liggen. Dat hoeft niet per se negatief te zijn, mits gemeenten regelgeving en tariefsverhogingen beperkt houden en echt werk maken van het faciliteren van sterkere verenigingen. Dat vraagt om partijen met een bewezen track record in sport, met een visie op particulier-private samenwerking en met mensen die intrinsiek in sport zijn geïnteresseerd.

Ik stem woensdag D66. 

2 opmerkingen:

  1. Ha, Paul, volgens mij heeft D66 ook het dikste verkiezingsprogramma. Misschien toch een ingewikkelde berekening uitvoeren #sport : #pagina's = stemadvies :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad een lijvig werkje dat programma van D66, daar heb je een punt Walter :-) Heb ook de context gelezen uiteraard om een onderbouwd stemadvies te kunnen geven. Vanuit het oogpunt van de sport uiteraard, slechts één van de beleidsterreinen voor een gemeente.
      Succes met de campagne nog even!

      Verwijderen