vrijdag 8 november 2013

Geven om sport, geven aan sport

Het Sociaal Cultureel Planbureau presenteerde onlangs een onderzoek naar sport en cultuur als vrijetijdsbesteding onder de gehele Nederlandse bevolking van 12 tot 80 jaar. De onderzoekers maakten een onderscheid tussen beoefening en bezoek. Ik heb het gelezen. Veel bevestiging van bestaande beelden en één zeer relevante constatering in relatie tot betrokkenheid bij sport.


Wat concluderen de onderzoekers zoal? Bijvoorbeeld dat er meer sportbeoefenaars dan cultuurbeoefenaars zijn. En dat er fors meer cultuurbezoekers dan sportbezoekers zijn. Evenveel mannen als vrouwen doen aan sport maar cultuurbeoefening is meer een zaak van vrouwen. Bij cultuurbezoek zien de onderzoekers geen verschil tussen mannen en vrouwen maar sportbezoek is veel meer een mannending.

20% van de sportende Nederlanders bezoekt ook sportwedstrijden
Tot zover geen verrassing zou ik zeggen. Sport is een meer actieve vrijetijdsbesteding dan cultuur, op die uitkomst had ik wel een weddenschap willen afsluiten. Echter, er is meer. Van de mensen die minstens 12 keer per jaar aan sport doen bezoekt 20% ook sportwedstrijden. Dat percentage is gelijk aan cultuurbeoefenaars die ook cultuur bezoeken. Persoonlijk vind ik dat een laag percentage, ik had verwacht dat veel meer sporters ook zelf sportwedstrijden zouden bezoeken. Andere onderzoekcijfers geven hier indirect wel een verklaring voor. Betrokkenheid bij sport komt vooral tot uiting via de media (72%). Onder media wordt hier verstaan televisie, kranten, radio en internet.

Geld geven is bij cultuur heel normaal
Ergens in een hoekje van het onderzoek komt het voor mij meest interessante item naar voren. Bij 21% van de Nederlanders komt de betrokkenheid bij cultuur tot uiting door een donatie. Geld geven voor cultuur is heel normaal, zo blijkt uit dat cijfer. En de sport ondersteunen met een geldelijke bijdrage? Het onderzoek vermeldt hier niet eens een percentage van. Betrokkenheid bij sport komt tot uiting via de media (passief) en via vrijwilligerswerk (actief). En nog helemaal niet via het zelf doneren aan sport.

Geven om sport = Geven aan sport
Dat laatste gaat de komende jaren veranderen, zo is mijn stellige overtuiging. Niet voor niets zijn wij een platform gestart waar je als sportliefhebber echt iets kunt met je betrokkenheid bij sport. Het zou goed zijn als dit onderzoek tot overheidsbeleid leidt om deze manier van participatie in de sport verder te stimuleren. Geven om sport betekent ook geven aan sport. Dat besef kan veel meer worden aangewakkerd onder Nederlanders en de overheid heeft daar een rol in. Verder wordt het zaak om de mogelijke vormen van betrokkenheid verder te bevorderen. Denk aan regelgeving omtrent crowdfunding, stimuleringsregelingen en het bevorderen van samenwerking binnen de sector.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten